Skip to main content

Guide til optimal lagerindretning

Hvordan indretter man et lager, og får den optimale lagerindretning? Svaret er enkelt og så alligevel ikke: du skal gøre et grundigt forarbejde. 

Denne guide tager dig gennem:

  • Dette skal du vide om din lagerbygning
  • Dette skal du vide om dit lagergods
  • Hvorfor du skal kikke ind i fremtiden
  • Budgettets betydning for valg af lagerindretning

og meget mere ...

Dette skal du vide om din lagerbygning

Uanset om du ønsker den optimale lagerløsning til et eksisterende lager, eller om du skal have bygget en ny lagerhal, er det vigtigt at have præcise data om bygningen. Det gælder ikke kun højde, bredde og dybde, men også hvor bygningssøjler er placeret, samt tekniske installationer som ventilation.

BuildingDernæst skal du kigge på gulvet. Har det en jævn overflade? Og når man kommer op i høje sektionslaster på over 20 ton/sektion, er det en god ide at kontrollere gulvets belastningskapacitet. Dernæst skal du se på om gulvet er af beton eller asfalt, det er nemlig ikke ligegyldigt. Asfaltgulv kan være kritisk, uanset hvilken last man har fra reolerne.

Kig også på placering af porte og døre, og hvordan de kan påvirke layoutet. Det er før set at en velfungerende lagerindretning får flaskehalse, fordi man har overset placeringen af en port eller dør. Tjek også størrelsen på forsendelsesarealet. Her er en anden risiko for flaskehalse, hvis du ikke kan få dine varer hurtigt ind/ud af lageret.

Dette skal du vide om dit lagergods

Det næste du skal kigge på er de varer, du skal lagerføre. Er det udelukkende pallegods, eller har du også kartoner. Plukker du kun halv- eller helpaller, eller har du også småvarer der skal plukkes. Det er også vigtigt at kende vægten. F.eks. skal dine pallereoler konfigureres, så de kan klare belastningen fra pallegodset. Og hvilke paller bruger du til opbevaring? EUR-pallen er udviklet til at kunne bruges igen og igen, og regnes derfor som den mest effektive godsbærende løsning, men passer den til dit behov? Du kan læse mere om de forskellige palletyper her.

BuildingKategorisering af dit lagergods er et andet vigtigt parameter, når du ønsker den optimale lagerindretning. Ofte kan man anvende 80/20-reglen, nemlig at 20% af de produkter der lagres, står for 80% af omsætningen. Her kan det være en god ide med en ABC-analyse af dine produkter. Den vil vise, hvilke der er dine vigtigste varer, og som derfor skal opbevares, så der er god og hurtig adgang. Men den kan også vise hvilke varer, der er uprofitable, hvilket er mindst lige så vigtigt. Du kan læse mere om ABC-kategorisering her

En anden vigtig faktor er hvorvidt du lagrer produkter med bedst-før-dato. Så vil du have behov for en FIFO-lagerløsning, der sikrer automatisk lagerrotation. FIFO står for First In First Out og opnås oftest med gennemløb, hvor godset indlagres på den ene side af reolen, og plukkes på den anden.

Hvorfor du skal kigge ind i fremtiden

I din jagt på det perfekte lager skal du ikke kun fokusere på dine nuværende behov, men også kigge på dine planer for fremtidig vækst. Øget omsætning er som regel lig med øget behov for lagerkapacitet, og så er det vigtigt med en lagerløsning, der kan følge med. Uden denne indsigt kan du ende op med at investere i en lagerløsning, som inden for få år kan være forældet i forhold til dine behov.

Budgettets betydning for valg af lagerindretning

Nogle vil mene at det vigtigste i jagten på den optimale lagerindretning, er hvor mange penge du har på budgettet. Og det er da også rigtigt at det er vigtigt at allokere tilstrækkelige ressourcer til din investering i en lagerløsning. Når det så er sagt, behøver den optimale lagerindretning ikke være lig med en kæmpe investering, det kommer jo helt an på forudsætningerne. Det er lige så vigtigt at finde den optimale lagerindretning til det lille lager, som til det store. Under alle omstændigheder kan det anbefales at være realistisk i forholdet mellem budget og ønsker til lagerindretning. Måske betyder dit budget, at du må gå på kompromis med parametre som kvalitet og fleksibilitet. Alternativt, kan en dyrere løsning finde sin berettigelse, fordi du opnår gevinster på andre parametre. Her kan det være en god ide at lave en cost-benefit analyse.

Ovenstående er nogle af de faktorer, som du med fordel kan kigge på, i din jagt på den optimale lagerindretning. Der er dog også andre parametre som pladsudnyttelse, semi- eller fuldautomatisk lager, lagersystemer der kan bidrage til at reducere energiomkostninger, og så er det altid vigtigt at prioritere sikkerheden på lageret, både for personale og gods.

Andre nyheder
Seneste nyheder